newwwdesign logo white

Цветовете и дизайна

Изследване показва, че 93% от потребителите биха закупили дадена стока, повлияни единствено от цветовата композиция. Ето как въздействат основните цветове в изграждането на дизайн.
цветовете и дизайна

Как въздействат основните цветове в изграждането на дизайн.

Йохан Волфганг фон Гьоте за пръв път разработва концепцията за въздействието на цветовете. Според него те се делят на топли и студени и въздействат както на физическо, така и на психическо ниво.
Специалистът по психология на цветовете Лиатрис Айсман прави изследване, което показва, че ние хората асоциираме цветовете с тези в природата. Това показва, че мозъкът ни има запазена информация за всеки цвят. Например със синия цвят правим връзка с небето, а със зеления – с природата. При създаване на дизайн на уеб сайт, лого, билборд, корица на книга или продукт, трябва да се внимава при подбора на цветове. В зависимост от това какво послание искаме да оставим и какви емоции да провокираме, ние комбинираме цветовете.
В „Цветовете и дизайна“ ще обясним влиянието на шестте основни цвята: червен, жълт, зелен, син, лилав и оранжев. И разбира се черен и бял.


Червен цвят

Емоционален цвят, използван в историята, за да символизира триумф, победа. Свързваме го с гняв, кръв, страст и огън.
Използваме го в дизайна, за да предизвикаме вниманието на потребителя и той да вземе бързи решение. Както споменахме в предходната ни статията, той е идеален за използване при бутони “Купи сега”, “Кликни тук”. Доста често червеният цвят се използва за лого на марки на хранителни продукти или заведения за хранене, тъй като предизвиква апетита. Нагледен пример за това са логата на гиганти като Coca Cola и McDonalds.


Жълт цвят

Той се асоциира със слънцето, за това предизвиква чувство за светлина, топлина и пролет. Този цвят, също така, има предупредителна функция и за това се използва върху знаци и табели. Добър пример за това е “Do not cross” лентата, която се използва от полицейски служители на местопрестъпление. В дизайна е добре се имплементира за детски играчки, защото създава чувство за безгрижие. Точно поради тази причина не бива да се използва при скъпи продукти, например за изработка на коли и костюми.


Син цвят

Свързваме го с море, океан, безкрайност, спокойствие и значимост. Винаги е бил символ на чистота и лоялност. В дизайна синьото се използва за реклама на високотехнологични продукти, на продукти свързани с чистотата и авиокомпании. Внушавайки стабилност и спокойствие, той е доста често използван във фармацията.


Зелен цвят

Цветът на природата, създаващ усещане за вечен живот и надежда, спокойствие и облекчаване на напрежението. В дизайна доста често го срещаме в реклами на био и медицински продукти.


Лилав цвят

Цветът, символизиращ лукс и благородство. Тъй като не се среща в природата, се смята за изкуствен. В дизайна лилавото се използва в анимационни филми или детски продукти.


Оранжев цвят

Създаден от жълт и червен, този цвят символизира сила, топлина, тропици, щастие. В дизайна се използва, защото стимулира мисловната дейност и ободрява. Тъй като оранжевото има висока видимост, може да го използваме, за да подчертаем даден текст, който смятаме за важен. Оранжевото най-често се използва за реклама на хранителни продукти и питиета.Пример за това е Fanta и желанието за консумиране, което предизвиква в потребителите.


Черен цвят

Много официален и престижен, този цвят се използва при най-висок клас продукти. Пример за това са бутилка на скъп алкохол, електрически уреди, коли, костюми и рокли. Тъй като много добре контрастират останалите цветове, доста често се използва за фон на уеб сайт или корица на печатно издание.


Бял цвят

Напомнящ за сняг, чистота, елегантност и вяра, този цвят се използва при популяризирането на медицински продукти или високотехнологични уреди. В уеб дизайна белият цвят най-често се използва като фон.


Независимо дали създавате уеб сайт или дизайн за печатно издание, трябва да знаете по какъв начин цветовете биха въздействали на потребителите. Цветовете и дизайна са едно цяло – при правилна комбинация биха допринесли за идеалното развитие на Вашия бизнес.

Вижте още:

Институтът за цветовете Pantone обяви цвета за 2024 година

Признание за Newww Design: DesignRush включи наше лого в класация „16-те най-добри лога в сектор пътуване и туризъм“

Институтът за цветовете Pantone обяви цвета за 2023 година

Основни видове лога

Минимализъм в уеб дизайна

Кой е цветът на 2022 година според Pantone?

Последвайте ни

Запишете се за още новини