newwwdesign logo white

Основни видове лога

Изберете Вашето бъдещо лого.

Логото е графичен елемент или емблема, представящ по определен начин дружество, сдружение, организация, продукт или отделна личност. То трябва да илюстрира фирмената идентичност и да носи идея, история и цел. В следващите редове ще Ви запознаем с няколко основни видове лога.

Логотип

Това са логата, които са съставени основно от текст и са фокусирани върху цялото име на фирмата. И поради тази причина е много важно какъв шрифт ще изберете. Логото трябва да предава информация без добавяне на изображения, а шрифтът е отговорен да пресъздаде целта и идеята на Вашия бранд. Примери за логотип са Coca Cola, Google, Visa.

Буквен знак (лого с инициали)

Буквеният знак е мотив, изграден чрез препокриване или комбиниране на две или повече букви от наименованието на организацията с други абстрактни фигури. При този тип лого е изключително важна типографията. Правилно трябва да се избере шрифт и дебелина на буквите, за да може логото да е четливо. Пример може да бъдат CNN, BBC, DKNY, Chanel.

Лого със символ

За избора на символ, за представяне на бизнес е нужна много силна идея и логична потребителска асоциация, за да може то да се превърне в лого. Обикновено се преминава към него, когато брандът вече е разпознаваем и се е утвърдил сред потребители. Пример за такова лого е Apple (отхапаната ябълка) и Instagram (камера).

Талисман

Най-често талисманите са илюстрирани герои. Обикновено са цветни, забавни и имат функцията да създават изцяло нов говорител на бранда. Талисманът представя компанията с нещо характерно от естеството на работата или фирмената история. Логото на Michelin е пример. Тук също трябва да се обърне внимание, как би изглеждал талисманът на различни печатни материали.

Абстрактен символ

Може да бъде геометрична форма, неопределено изображение, което търси пряко или непряко наподобяване на нещо друго. Особено важно е да се проучи потребителското възприятие, за да се избегнат нежелани асоциации. Предимство е, че може да се създаде нещо напълно уникално. Не е нужно да се възпроизвежда идеята на бизнеса Ви. Пример за такова лого е гиганта Nike.

Комбиниран символ

И последният от видовете лога – той е интересен, защото е съчетание между текст и символ или абстракция, талисман и инициали. Този вид лого придава наведнъж и текстово и образно послание. С времето и набирането на популярност на Вашия бранд, може да отпадне текста при направата на визитки или на отделен продукт. Пример може да бъде логото на Burger King.

Лого дизайна предлага безброй възможности. Важно е да се придържаме към бизнес историята, мисията и целите ни. Логото дава възможност да отправим нашето послание към потребителите.

Ако не сме отговорили на всички Ваши въпроси, пишете ни.

Вижте още:

Институтът за цветовете Pantone обяви цвета за 2024 година

Признание за Newww Design: DesignRush включи наше лого в класация “16-те най-добри лога в сектор пътуване и туризъм”

Институтът за цветовете Pantone обяви цвета за 2023 година

Минимализъм в уеб дизайна

Кой е цветът на 2022 година според Pantone?

Онлайн пазаруване – ползите от е-магазин

Последвайте ни

Запишете се за още новини