newwwdesign logo white

Оптимизация за търсещи машини

В статията ни ще научете повече за SEO оптимизацията, както и за три от най-известните търсачки в света.
оптимизация за търсещи машини оптимизация за търсещи машини SEO

Search engine optimization (SEO) или оптимизация за търсещи машини – какво означава и защо ни е нужна?

Във времето в което живеем, всички сме в интернет.

За да се развие пълноценно даден бизнес, дали ресторантьорски, онлайн търговия или туристически, Вие трябва да сте онлайн. За тази цел наемате агенция и тя Ви разработва уеб сайт, но бизнесът Ви не носи очакваните резултати. Ето тук идва мястото на SEO.

Създаването на уеб сайт не е на 100% достатъчно. Нужно е той да е видим и лесно откриваем за потребителите, за да носи желаните резултати.

Всеки потребител, който иска да намери информация в интернет, въвежда дадена ключова дума или фраза, която най-точно отговаря на неговото търсене. След което търсещата машина започва проверка в своята база данни и връща на потребителя списък с уеб страници, които съдържат най-точната и пълна информация според неговото търсене. В самото начало на SEO оптимизацията експертите оптимизираха сайтовете основно за търсещите машини. С времето алгоритмите се промениха и започна оптимизиране за хора и техните намерения.

Пример за оптимизация за търсещи машини

В 21 век прекарваме 20% от времето си в търсене на информация. За това е важно Вашият уеб сайт да бъде позицинониран в челните позиции на реултатите по ключови думи, отговарящи на нишата, в която сте позиционирани.

Ако Вашият бизнес е свързан с онлайн търговия на дамски обувки, то при търсене от страна на потребителите на ключовите думи “дамски обувки” Вашият уеб сайт трябва да се класира на челни позиции в резултатите на търсачките. Това е основната задача на SEO експерта. В резултат на това продажбите Ви ще се увеличават, а бизнесът Ви ще бъде много по-разпознаваем.

Какво прави уеб сайта Ви интересен за търсачките

Задачата на SEO експерта е Вашият уеб сайт да бъде привлекателен за търсещите машини. Много са методите, посредством който това се осъществява.

Основни стъпки и задачи при SEO оптимизация:

  • Анализ на конкуренцията Ви.
  • С помощта на SEO инструменти изграждаме семантично ядро – набор от ниско, средно и високочестотни ключови думи (определя се от броя търсения месечно), отговарящи на Вашия таргет. Благодарение на семантиката се създава информационната структура на уеб сайта Ви.
  • Технически одит – в детайли се описват основни технически грешки, според правилата на Google, които са допуснати в изграждането на уеб сайта. След което следва тяхното отстраняване.
  • Оптимизация за мобилни устройства, удовлетворявайки 80% от потребителите, сърфиращи чрез мобилния си телефон.

Оптимизация за търсещи машини – ключов процес при създаването на уеб сайт. Колкото по-рано се появи Вашият уеб сайт в резултатите на търсачките, до толкова повече потребители и клиенти ще достигнете.

Три от най-известните търсачки в света:

  1. Създадена през 1996 година с името BackRub, а две години по-късно преименувана на Google, днес е най-известната търсачка в света. Името и е свързано с googol (гугол), именувано число в математиката, равно на 10 на степен 100 или на 1 със сто нули.
  2. Bing – собственост и управлявана от Microsoft. Това е търсачката, която ще Ви покаже всички клипове и изображения, отговарящи на Вашето търсенето. А в Google всички, който имат авторски права са скрити.
  3. Baidu – основана през 2000 година, тя е най-използваната търсачка в Китай. Baidu е и най-голямата компания за интернет услуги и изкуствен интелект.

Източници:

Speedflow, Wikipedia

Вижте още:

Институтът за цветовете Pantone обяви цвета за 2024 година

Признание за Newww Design: DesignRush включи наше лого в класация “16-те най-добри лога в сектор пътуване и туризъм”

Институтът за цветовете Pantone обяви цвета за 2023 година

Основни видове лога

Минимализъм в уеб дизайна

Кой е цветът на 2022 година според Pantone?

Последвайте ни

Запишете се за още новини