newwwdesign logo white

Историята на 10 от най-известните лога в света

Прочетете най-любопитното около създаването на десет от най-известните лога в света и защо се е налагало нанасянето на промени, за да изглеждат така днес.
Историята на 10 от най-известните лога в света

В тази статия ще разгледаме еволюцията на логата на едни от най-големите компании в света – Coca Cola, Mercedes-Benz, Apple, FedEx, Adidas и др.

Целта на доброто лого е да представи на потенциалните клиенти компанията и бизнеса, в който сте. Логото формира първото впечатление и отношението на клиентите към бранда. То трябва да бъде максимално изчистено и насочено към дейността на фирмата. Изготвянето на лого понякога отнема месеци, за да може детайлно да бъде подчертана идентичността на марката.

В първата част от поредицата статии ” Историята на най-известните лога в света ” ще ви запознаем с пет от тях.


На първо място в статията ще разгледаме логото на Coca Cola.

Логото е създадено през 1886г. от Франк Мейсън Робинсън, който работи като счетоводител в компанията и няма нищо общо с графичния дизайн. За логото е използван шрифт на име “Spencerian”, който тогава се е използван в официални документи. Още по-интересна е историята на червения цвят. През 1900г Coca Cola се е продавала от бъчви, както и алкохола. С разликата, че безалкохолните напитки не се облагат с данък. За това производителите на напитката решават да боядисат в червено бъчвите си, за улеснение на митническите и данъчни служители. Цветът на Coca Cola е патентован и е смесица от три нюанса червено.


На второ място ще разгледаме логото на Pepsi – създадено през 1898г.

През 1962г. претърпява първата си драстична промяна, премахвайки думата “Cola” от името си. Всъщност фирменото лого символизира магнитното поле на земята, теория на вероятностите и Фън Шуй, според доклад на агенцията за брандиране.
До 2005г, то става все по-стилно и минималистично, както е и днес.


Логото на Apple е на трето място в нашата статия.

То е създадено доста украсено през 1976г. , проектирано от съознователя на компанията Роналд Уейн и вдъхновено от откритието на Нютон за силата на гравитацията. По думите на Стив Джобс се разбира, че той не иска чак толкова красиво и богато оформено лого. За това Роб Янов разработва ново. То е цветно и символизира възможността на компютрите за цветна визуализация. По-късно, с излизане на Apple Macintosh на пазара, поради голямата популярност на марката, логото остава самостоятелно, без думата “ябълка’. От 1984г. символът на компанията не е променен. Наблюдава се единствено игра с цветове и сенки.

Starbucks – четвъртото лого, което ще разгледаме.

Идеята за логото идва през 1971г. когато основателите на кафето попадат на дърворезба от 14 век, която изобразява сирена (русалка) с две опашки. Тери Хеклер прави първото лого на компанията с гола сирена и корона на главата. След първия редизайн на логото сирената вече се усмихва,а короната и опашките са по-слабо изразени. Последните промени, които и до днес са така, премахнатият кръг около емблемата и замяната на черен със зелен цвят. И вече 40 години сирената е взаимосвързана с марката кафе.

Петото лого в нашата статия е на Мак Доналдс


То е създадено през 1904 от Джим Шиндлер. То е било изградено от думи: McDonald’s famous BARBECUE, като думата famous (в превод от английски език- “известен”) е била подчертана два пъти. Осен години по-късно, логото се променя на McDonald’s famous HAMBURGER. През 1960г. Стенли Местън, преобразява логото на златни арки, които образуват буквата “М”. Шест години по-късно към буквата “М” се добавя черен надпис “MacDonald’s”. През 2003г. се пояди надписът “I’m lovin’ it” под буквата “М”. А от 2006г насам, решението е да се опрости максимално логото, оставяйки само златното ” М”

Като заключение може да се изведе фактът, че големите брандове предпочитат и залагат на минимализма. Все по-рядко срещаме лого с много думи, картинки или цветове.

Ако написаното по-горе ти е харесало и искаш да научиш за създаването и на нашето лого кликни тук . Очаквайте и следващата ни статия “Еволюция на 5 от най-известните лога в света”, която ще е продължение на тази.


NewwwDesign ще създаде Вашето лого

Притежавате бизнес,но Ви е трудно да имплементирате дейността си в символ, прочетете за предлаганата от нас услуга и потърсете за оферта! За да е успешен и разпознаваем един бранд, той трябва да има своя отличителен знак. Ние ще го създадем съобразно Вашата фирмена политика и потребителска насоченост.

Източници: profit.bg, mmtvmusic.com, bg.applemacion.com, de-sign.bg, globusks.ru, peskiadmin.ru

Вижте още:

Институтът за цветовете Pantone обяви цвета за 2024 година

Признание за Newww Design: DesignRush включи наше лого в класация “16-те най-добри лога в сектор пътуване и туризъм”

Институтът за цветовете Pantone обяви цвета за 2023 година

Основни видове лога

Минимализъм в уеб дизайна

Кой е цветът на 2022 година според Pantone?

Последвайте ни

Запишете се за още новини