newwwdesign logo white

Психология на уеб дизайна

Психология на уеб дизайна - мощен инструмент, с който може да се повлияе на потребителя на подсъзнателно ниво. Изразява се в това той да изпълни такива действия, които биха подобрили маркетинговите резултати. Добрият уеб дизайнер знае как да направи така, че да въздейства на потребителя.
психология на уеб дизайна

Запознайте се с 4 от основните психологически принципа, залегнати в изграждането на потребителския интерфейс.

1. Законът на Фитс

Използва се много в UI (потребителски интерфейс) и UX (потребителски опит) дизайна и се изразява в това, колко далеч трябва да се придвижи курсорът на мишката, за да се стигне до бутонът за действие. Според този закон, бутонът за действие не трябва да бъде малък, а разстоянието да бъде по-кратко. Законът би представлявал проблем при адаптивния дизайн. Това е така, защото разстоянията трябва да са съобразени с големината на съответното устройство – смарт телефон, таблет или настолен компютър.


2. Психология на цветовете

Според психологически изследвания, често потребителите вземат решение, дали да закупят даден продукт, само въз основа на цветовете. Ето за да това е важно, както в реалния живот, така и в онлайн пространството, правилният им подбор. Ще Ви представим пример с цвета, който нашепва за силни емоции – червен. Той е подходящ за бъде използван в уеб дизайна за бутон “Купете сега” или “Виж тук” .Това е така, тъй като предразполага потребителя да вземе мигновено решение.
При избора на цветовете за вашия уеб сайт, трябва добре да се съсредоточите върху бранд идентичността на вашия бизнес и желаното послание, което искате да предадете на аудиторията ви.


3. Психология на избора

За да се улесни потребителят, навигацията в уеб сайта трябва да е максимално изчистена и опростена – само с няколко възможности за избор. Тя трябва да е ориентирана към потребителя. Да е на лесен и разбираем език. Поставянето на много бутони и менюта би объркало посетителя. Съществува цяла концепция за така наречената “пренебрегната навигация”. Тя се изразява в различната структура на навигацията в отделните страници на сайта, падащите менюта или сложната и структура. Посетителите биха останали във вашия сайт, само ако могат да направят своя избор лесно.


4. Психология на формите

Благодарение на визуалното възприятие важна информация може да бъде възприета преди потребителят да е прочел и дума. Четири са основните форми, които влияят:
квадрат и правоъгълник: тях ги асоциираме с формата на книгата или писмото, което оставя усещане в потребителя за надеждност;
триъгълник: тази форма създава усещане за движение, а понякога и за конфликт, за това трябва да се внимава с нейното използване;
кръг:  тази фигура не е основна при създаването на уеб дизайн, защото формата на екрана не включва кръг. Но при правилно използване на цветовете в него, може да се постигне усещане за безкрайност;

Това са малка част от методите, чрез които уеб дизайнерът въздейства на потребителя, при създаването на потребителската визия и изживяване в уеб сайтовете. Психология на уеб дизайна – това е една необятна тема, за това очаквайте скоро и следващата ни статията. Тя ще е изцяло посветена на цветовете – тяхното значение, комбинации и за какво да внимаваме при тяхното прилагане.

Източници: Aceola, Aramagopyan, Wikipedia, Psyhologistworlds

Вижте още:

Институтът за цветовете Pantone обяви цвета за 2024 година

Признание за Newww Design: DesignRush включи наше лого в класация “16-те най-добри лога в сектор пътуване и туризъм”

Институтът за цветовете Pantone обяви цвета за 2023 година

Основни видове лога

Минимализъм в уеб дизайна

Кой е цветът на 2022 година според Pantone?

Последвайте ни

Запишете се за още новини